IMG_7780
IMG_7780

IMG_7768
IMG_7768

IMG_7770
IMG_7770

IMG_7780
IMG_7780

1/11

Walthamstow Wetlands

Walthamstow Wetlands is a fully operational 211 hectare Thames Water reservoir site, which is the primary source of water supply for 3.5 million people. The area has now been regenerated and opened to the broader public for the first time in 150 years. The project

was only possible due to the Heritage Lottery Fund's commitment and generosity and supporting partners. Walthamstow Wetlands is a public, private, and charity partnerships between Thames Water, landowner, London Borough of Waltham Forest, grant holder, and London Wildlife Trust, the conservation delivery partners.

 

The locally listed Engine House, including Visitor Centre and Café was redesigned and redeveloped with the addition of a unique swift tower to house nesting swifts and roosting bats, while the Grade II-listed Coppermill Tower offers a viewing platform to enjoy sweeping views of the capital. The wildlife conservation and industrial value of Walthamstow Wetlands is genuinely unique in London and the opening of the site now allows more people to access its natural and architectural heritage.

 

The signage required specialist installation into hard and soft landscaping, requiring consent in advance from the landowners /operators. All our operatives were 'Environmental awareness trained', to ensure our Signage work activities carried the least environmental impact, concerning; flora, fauna, wildlife and archaeology. Care was taken to prevent, dust, odour, smoke and noise, preventing contamination or pollution to groundwaters, drains, and land.

 

Practical visitor orientation and interpretation signage were some of the essential elements of the project. Including a large variety of bespoke and specialist features. Vitreous Enamel' totem signs provided the ultimate vandal and weather-resistant finish in this challenging environment and included heads-up mapping and adjustable opening and closing time information. Our first task was to conduct a reconfirmation survey, which required location sanity checks, dimensions, and much more.

 

All participants in the project fully understood the process and their role and responsibilities within it. Our project team was established and understood the complexities and dynamics of the project and site requirements.